Модни естествени камъни

Уважаеми читателю, тази година моята фирма участва на Панаира на Занаятите и Изкуствата във Варна.Там прекарахме  22 дни- с невероятна гледка към морето.Срещнахме се с майстори от цяла България. Нашето бунгало за търговия беше ”най-шарено” в превод: предлагахме доста интересни стоки-като:гривни от естествени камъни, гривни от дърво и пластмаса, колиета, обеци, мъжки гердани и броеници. Най-много се продаваха гривните от естествени камъни и то тези,които бяха в бяло. Аз направих някои доста продаваеми комбинации като- гривна от аметист,розов кварц и планински кристал; бял ахат и цветен малахит; планински кристал комбиниран с ръчно рисуван порцелан и разбира се небива да забравяме и тези от естествени перли.Гривните и броениците от оникс бяха доста предпочитани тази година.Изненада ме интересът им към гривните от тигрово око и унакит.Всеки клиент търсеше при нас подходящото бижу за да допълни тоалета си или такова,което да подобри с лечебните си свойства живота му.

Тази година магазин Валичка се префасонира и от царството на мартениците и мънистата в една нова по-шарена приказка от нанизи от естествени камъни,ръчно изработени гривни,обеци,колиета,шарени шнурчета и мъниста,но асортимента от бяло и червено също не е изчезнал, а е обновен от наи-новите предложения за мъниста за тази година,готови мартеници,шнурове в бяло и червено,красиви шамбала елементи с камъчета,бели и черни картончета и много прежди.

 

Красивият като небето-ТЮРКОАЗ

Подходящ за :

Зодии: Скорпион,Рак, Стрелец,Водолей,Риби,Лъв,Близнаци и Телец

Чакри: гърлени

Местоположение: Иран, Турция,Узбекистан , Чили, Китай, САЩ , Австралия, Мексико и БългарияСпахиевското рудно поле и в Момчилградско.

Цветове: Тюркоазът е небесносин, зелен до зеленокафяв, непрозрачен

Химичен състав: воден фосфат на медта и алуминия

Твърдост: между 5 и 6

Естествените камъни двойници на тюркоаза са хризокола, варисцит, халкосидерит и други.

Легенди: Кръстоносците са срещнали този красив естествен камък в Турция и оттам го нарекли тюркоаз. От древни времена тюркоазът е свещен камък на Тибет. За арабите той е камъкът-пазител на щастието на влюбените,те смятат,че при изневяра от жената камъкът потъмнява.

Лечебно въздействие: Препоръчва се тюркоазът да се носи в комбинация с кехлибар,защото активира съпротивителните сили на организма срещу различни заболявания. Този естествен камък помага за отстраняването както на депресивни състояния, така и на раздразнения.

Амулет: Тюркоазът носи на притежателя си любов,щастие,късмет и помага за привличането на материални блага.Наричат го Камъкът на Властта.

Прекрасните кристали на магазин Валичка

Всички изпитваме обич към скъпоценните камъни. Диамантите, рубините,
смарагдите и сапфирите навсякъде по света са високо ценени. Всички те
имат висока стойност и карат сърцата ни да туптят, а думата
„кристал“ при самото и споменаване кара хората да се сещат веднага за блясъка му. Високо биват ценени полускъпоценни камъни като карнеол, гранат, планински
кристал и лазурит. Те са използвани в продължение на милиони години
за украса и като символи на властта, но били оценявани не само заради
красотата си ,а и заради сакрално им значение. В древността
лечебните им свойства били толкова значими, колкото и декоративните.
магазин Валичка
В днешно време кристалите притежават същите характеристики, но не
всички са толкова впечатляващи колкото скъпоценните камъни. В природата има по-невзрачни кристали, които могат да бъдат изключително мощни. Скъпоценните камъни могат с лекота да бъдат подминати в естественото
си нешлифовано състояние, но свойствата,които определят характера им пак остават
същите.Примерно един естествен сапфир струва само част от цената
на фасетирания, но притежава същата ефикастност, както и блестящият
шлифован камък.
Кристали като аметист, малахит и обсидиан са познати на повечето хора,
но днешните кристали като ларимар, петалит и фенакит са нови и бързо

намират път към магазините. Наречени са „камъни от Новата ера“, открити,
за да направят лесно развитието на Земята и всички нейни обитатели.Въпросните
кристали притежават много силна вибрация, която отваря по изключителен начин
съзнанието и по-горните чакри за контакт с други измерения.
Психическата нагласа към тези камъни има значение за използването на
предлаганите от тях добрини.
Надявам се чрез моите статии уважаеми читатели да извървите
пътя към царството на кристалите. Аз ще ви разкажа за очарованието на кристалите,
за лечебното им приложение и декоративни качества, как са се формирали
и каква грижа да прилагате към тях тях. В началото има обширен „Справочник на
кристалите“, за да може да ги търсите по име и да откриете свойствата
им, също и да идентифицирате кристали.
Кристалите имат разнообразни форми и в днешно време носят имена,
свързани с функцията им – канализиращи или „щедри“ кристали. При разпознаване на конкретна шлифована форма можете да научите
какви свойства притежава определен кристал, разгледайте.
По нататък ще ви дам по подробна информация за
кристалите, съответстващи на вашата зодия и тяло и ще ви науча да използвате полускъпоценните камъни като лекарствени средства, за лечение и любовни ритуали.

Продължение на историята за естествените камъни

 

Здравейте!Аз съм момиче от град Добрич,което живее в град Варна вече от 10години.Към днешна дата се занимавам с изработването на гривни от естествени камъни,разнообразни бижута от естествени камъни.Знаете ли кой е любимия ми естествен камък-РОЗОВИЯТ КВАРЦ-той е бледо до по-тъмно розов и има толкова много свойства.Розовият кварц е не само камъка на любовта,но и на семейното щастие.Така,че ако човек иска да му вървят нещата в личен план най-добре е да носи розов кварц.Този симпатичен естествен камък ме отплесна от първоначалната ми история,най-добре е да се върна към нея.

полускъпоценни камъниАз съм пред малкото магазинче и любопитно отварям вратата и пред мен се разгръща приказна картина:царството на бижутата от естествени камъни.Острият ми поглед веднага различава гладки естествени камъни и начупени,научно казано фасетирани естествени камъни.Определено повече ми харесват фасетираните естествени камъни-това са начупени полускъпоценни камъни,които пречупват светлината.От този малък магазин в град Варна си избрах доста бижута-гривни,колиета,пръстени и научих много неща за естествените камъни.Понеже темата е доста дълга днес мисля да ви разкажа за само една от гривните,която си закупих: гривна от розов кварц оплетена с червен конец.Розовият кварц беше под формата на мънички топчета-6 милиметрови-бледо розови и нежни.Червеният конец придава тежест на малките камъчета от розов кварц даже малко е груб на фона на тяхната невинност.Както и да е,харесах гривната с розов кварц и си я купих.Носих я два три месеца и нещо разбира се се промени в личен план.За мен днес тя не е просто розовата гривна,бижуто,което ще сложа за да завърша тоалета си,знаете гривна с розов кварц в съчетание с розова рокля за лятото върви чудесно,не тя е талисман за щастие,спокойствие .Носейки гривната с розов кварц аз най-накрая преоткрих любовта.Започнах да ценя повече своята половинка,да не се карам с него за щяло и нещяло.Малките естесвени камъни изцелиха и отношенията с родителите ми-напълно си учедих отношенията с тях.Животът ми стана за два три месеца розов и нежен като розовия кварц.

По нататък ще ви разкажа за влиянието на други естествени камъни върху моя живот и върху този на хората в личното ми обкръжение.Много искам да ви споделя за любимите си камъни като:тюркоаз,лунен камък,косите на венера,хаулит,аметист,тигрово око,оникс,слънчев камък,както и за тези които аз наричам притенциозни(избират,кой да ги носи) като:малахит,обсидиан,ахат и други.

Варна и естествените камъни

Миналата година след сезона на мартениците се разхождах по центъра на град Варна. Неочаквано, вниманието ми беше привлечено от малък магазин с надпис ”Естествени камъни”- разположен точно на главна улица Княз Борис на центъра.Разбира се женското ми любопитство надделя и аз отворих вратата на малкия магазин за да надникна-видях прекрасни бижута-гривни,обеци,пръстени,всички те изработени от малки лъскави камъчета.

От какво са изработени тези бижута?-попитах аз.

Отговарът:Естествени камъни- розов кварц,авантюрин,турмалин, оникс, тюркоаз,хаулит,обсидиан,нефрит,слънчев камък,лунен камък и др.Всеки камък има определено въздействие върху човека.Полускъпоценните камъни се избират спрямо зодията или проблема,който искаме да разрешим или късмета,който искаме да привлечем .

 

Мартеницата – легенди

В началото на месец март отбелязваме една от най-необикновените български традиции – завързваме си мартеници. Няма друг народ по света с подобена традиция. Мартеница по традиция се прави от бяли и червени усукани конеци. Но през годините  търговците промениха това  и сега  на пазара се появиха най-разнообразни видове.

Баба Марта бързала,
мартенички вързала,
на момиче и кокиче,
на момче и на дръвче!
Аз пък ще вържа на теб,
с пожелание за късмет!

Но каква  е истината за произхода на мартеницата. Ние ще ви представим една от най-красивите и известна легенда, която  всеки българин трябва да знае:

Червено-белите накити идват от времето на кхан Исперих или както повечето го знаем –  Аспарух. Едно от преданията е, че той получил подарък от сестра си под формата на китка, привързана към крачето на лястовица с бял конец. Червеният цвят била от кръвта на птицата, тъй като конецът нарънил крачето на птицата. Птичката пристигнала при Исперих  точно на първи март, откъдето води началото си и традицията на този ден всички българи да си даряват червено-бели мартеници за  щастие, здраве, любов и успехи.

Друга от легендите разкрива, че владетелят на прабългарите, кан Кубрат, повикал  синовете си – Баян, Котраг, Аспарух, Кубер и Алцек  и им завещал винаги да останат един до друг и да не се разделят. Да бъдат единни, да останат силни и никой друг народ да не може да ги покори.

Не след дълго хазарите нападнали прабългарите и хванали в плен дъщерята на Кубрат – Хуба. Военачалникът на хуните направил предложение на братята й да станат негови васали, да освободи сестра им и да им остави земите. Кубратовите синове били поставени пред трудна дилема.

Баян – най-големият син, признал хазарското превъзходство и приел  чуждото господство. Другите,  обаче, решили да търсят нова земя за за останалите от прабългарите. Котраг поел на север, а останалите трима потеглили на юг.

Преди разделяне, братята тайно се разбрали с Хуба и Баян да останат при хан Ашина, докато намерят нова земя. Уговорили се Аспарух да им прати птица, вързана със златна конец на крачето, която ще бъде техният знак  да избягат. Братята потеглили и оставили сестра си и по-големия си брат в плен на Ашина.

След време при Хуба пристигнал гълъб със златна нишка на крачето. Както се били уговорили, Хуба и Баян избягали от злия хан и достигнали  река Дунав. Не знаели как да продължат. Единствено птицата можела да им покаже верния път, а те не знаели как да преминат до другия бряг. Баян взел бял конец, който Хуба вързала на краченцето на гълъба. Пуснали птицата да полети, но в същия момент се показали преследвачи от хазарското племе, които почнали да ги обстрелват със стрели. Баян бил ранен  и едната страна на конеца, който държал, почервеняла от кръвта му. В този момент на другия бряг на Дунава се появил Исперих с неговата армия. Хазарите го видели и побягнали.

Аспарух оказал помощ  на Хуба и Баян да минат през водите на Дунава. Взел конеца от Баян и завързал белия му край с червения. Окичил всички своите войни с късче от този свещен конец. После застанал пред своите воини и признал, че той и неговите братя не спазили заръката на баща си и така са заплатили с кръвта си своето разделение. Заръчал конецът от бяло и червено никога да не се разкъсва, защото тази окървавена нишка завинаги ще свързва българите.

Мартениците пазят къщата от лоши поличби, а хората от  уроки и болести. Те предвещават здраве, дълъг живот  и сила.

Първите мартеници били предназначени за окичване на хората и добитъка, са били само усукан червен и бял конец от вълна, без прибавки към него. В по-късни времена, в някои части на страната, на конците вързвали златна или сребърна монети, или синьо манисто. Белият цвят символизира щастие и дълъг живот, червеният – любов и сила.

Мартеницата символизира мир и любов, здраве и щастие. В белият цвят е вложена искреността и чистотата на отношенията, а червеният – топлотата, на приятелството и взаимната обич. Омъжените жени носят мартениците отдясно, момите – отляво. Младите момци ги носят с разчепкани краища, а мъжете – изрязани до възела, за да не се развяват по седенките.

В някои части на България наричат седмицата, почваща от 1 март, броените дни – по тях пророкуват какво ще бъде времето през идната годината. Баба Марта, спопоред народните вярвания  е символизира месец Март и на пролетта;  Тя е сестра на Голям и Малък Сечко /Януари и Февруари/ и винаги е люта, защото по-големите и братя всяка година изпиват виното и не я оставят да го опита. От тук идва и вярването, че Баба Марта трябва да се умилостиви, защото настроението й оказва силно влияние върху времето. Когато е засмяна времето е слънчево и топло, но ядоса ли се, силен вятър и облаци закриват Слънцето. Масово разпространен е и друг обичай – Избиране на ден: всеки си избира определен ден  от 1  до 22 март и по него разбира каква ще му е годината – ако денят е слънчев, годината ще бъде  успешна; ако вали и времето е лошо – ще изпита доста трудности. Или я поставете под голям камък и след девет дни проверете под него какви и колко животинки са се събрали. Колкото са повече толкова повечв нови  придобивки ще постигнете през годината. Други я хвърлят в реката, та всичко лошо да изтече и да им върви по вода.

Трябва да свалим мартеничката си, ако видим цъфнало дръвче, щъркел или лястовичка. Може да я вържем на цъфнала овошка или да я затиснем под камък.